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Dear Mr. Day:  
 

RSM US LLP is pleased to provide feedback on the Financial Accounting Standards Board’s (FASB or 

Board) proposed Accounting Standards Update (ASU), Compensation—Stock Compensation (Topic 718) 

and Revenue from Contracts with Customers (Topic 606): Clarifications to Share-Based Consideration 

Payable to a Customer (proposed Update or proposal).  

We support the Board’s proposal that would update the definition of a performance condition to include 

vesting conditions that are based on monetary amounts, timing or volume of a customer’s purchases of 

goods or services from the entity granting the share-based consideration. We also support the removal of 

the forfeiture policy election for share-based consideration payable to a customer that includes a service 

condition. Finally, we support the Board’s proposal that would clarify that if share-based consideration is 

issued as consideration payable to a customer it would fall under the probability of vesting guidance in 

Topic 718, and the variable consideration constraint guidance in Topic 606 would not be applicable.   

We agree that these changes would reduce the diversity currently seen in practice and therefore improve 

the decision usefulness of the information provided in an entity’s financial statements.  

Our responses to the questions posed in the proposed Update, other than those specifically directed 

solely at investors or preparers, are included in the remainder of this letter. 

Responses to Questions for Respondents 

Question 1: Do you agree with the amendments in this proposed Update that would incorporate 

performance targets based on customer purchases into the Master Glossary term performance 

condition for share-based consideration payable to a customer? Are the proposed amendments 

clear and operable? Would the revised definition improve the operability of the guidance and 

capture the complete population of share-based consideration that vests on the basis of 

customer purchases? Please explain why or why not. 

We agree with the proposal to amend the Master Glossary definition of performance condition to include 

performance targets based on customer purchases. We believe including such metrics in the definition 

would reduce the diversity currently seen in practice by clarifying application of the guidance in 

paragraphs 606-10-32-25 and 32-26. We believe vesting conditions based on customer purchases are 

more akin to performance conditions as they are the result of the achievement of specified dollar amounts 

or volume thresholds versus service provided over a stated period of time. Furthermore, considering 
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these performance conditions would result in estimates of the transaction price in revenue transactions 

that better reflect the amount of consideration to which an entity expects to be entitled, thereby better 

aligning the recognition of share-based consideration payable to a customer with the principle in Topic 

606.  

Question 2: In addition to customer purchases, do you agree with the proposed amendments 

that would incorporate performance targets based on purchases by parties that purchase the 

grantor’s goods or services (its customer’s customers) into the Master Glossary term 

performance condition? Are the proposed amendments clear and operable? Please explain why 

or why not. 

We agree with the inclusion of performance targets based on purchases by the customer’s customers as 

often the performance metric vesting requirement includes the activity of that population, which then 

impacts whether the condition is determined to be probable of achievement. The inclusion of that 

population ensures that entities consider the totality of the customer relationship when assessing the 

probability of achieving the vesting target. Additionally, excluding the customer’s customers could lead to 

confusion about how to account for such transactions and lead to the continuance of diversity in practice. 

As a result, we believe the proposed amendments are clear and operable.  

Question 3: Do you agree with the proposed amendments that would remove the accounting 

policy election for forfeitures in paragraph 718-10-35-1D for share-based consideration payable 

to a customer that includes a service condition? Are the proposed amendments clear and 

operable? Please explain why or why not. 

We agree with the proposal to remove the policy election for forfeitures for share-based consideration 

payable to a customer that includes a service condition. While we believe the number of awards with a 

service condition will generally be small following the adoption of the proposed amendments, estimating 

forfeitures will provide a more accurate and representationally faithful depiction of revenue recognition as 

compared to reducing revenue by the maximum potential exposure.  

Question 4: Should grantors that have previously made an entity-wide policy election to 

estimate forfeitures for nonemployee share-based payment awards, including share-based 

payment awards granted to customers, be permitted to make a one-time change upon transition 

to account for forfeitures as they occur? Please explain why or why not. 

We defer to the preparers of financial statements on whether it would be helpful to them to be allowed to 

revisit their policy election on accounting for forfeitures for nonemployee awards. However, if the Board 

decides to permit a one-time change to account for forfeitures as they occur, transition and disclosure 

guidance should also be provided.  

Question 5: Are the proposed amendments that would clarify that the guidance in Topic 606 on 

constraining estimates of variable consideration does not apply to share-based consideration 

payable to a customer clear and operable? Please explain why or why not. 

Yes, we believe the proposed amendments clarifying that the guidance in Topic 606 on constraining 

variable consideration is not applicable to share-based consideration payable to a customer are clear and 
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operational. Explicitly excluding the guidance in Topic 606 removes any judgment involved in determining 

which guidance to apply and should result in more consistent accounting across reporting entities.   

Question 6: Would the proposed amendments reduce diversity and improve the decision 

usefulness of a grantor’s revenue information? Please explain why or why not. 

Yes, we believe the proposed amendments would reduce diversity in practice by clarifying that vesting 

provisions based on “the grantee’s purchase of the grantor’s goods or services from either the grantor or 

the grantor’s customers” or the “purchase of the grantor’s goods or services from either the grantee or the 

grantee’s customers” are performance conditions and ensures forfeitures are estimated for any remaining 

vesting conditions that still qualify as service conditions. The proposed amendments would ensure more 

consistent financial reporting for similar types of transactions across reporting entities, thereby leading to 

more decision-useful information for investors and other users of financial statements.  

Question 7: The proposed transition requirements would allow grantors to apply the proposed 

amendments on either a modified retrospective basis or a retrospective basis (unless 

impracticable). Would the information required to be disclosed under each proposed transition 

method be decision useful? If not, why not and what transition method would be more 

appropriate and why? Are the proposed transition requirements operable? Please explain why 

or why not. 

We support the proposed transition provisions that would allow entities the ability to apply the proposed 

amendments on either a modified retrospective basis or a retrospective basis. Although retrospective 

application would improve the comparability of information for each of the periods presented, the cost of 

applying that transition method may outweigh the benefits, particularly for entities other than public 

business entities (PBEs). We believe that the disclosure requirements for the proposed transition 

methods would provide decision-useful information and are consistent with the existing requirements of 

ASC 250-10-50.  

Question 8: How much time would be needed to implement the proposed amendments? Should 

the effective date for entities other than public business entities be different from the effective 

date for public business entities? Should early adoption be permitted? Please explain why or 

why not. 

We generally defer to the preparers of financial statements regarding the time needed to implement the 

proposed Update, which would be a function of the number and different types of awards entities have 

issued that would be subject to the proposed guidance, including the volume of other accounting 

standards updates that are applicable and currently being implemented by entities. Because entities other 

than PBEs often do not have the same level of resources and processes as PBEs, we believe they 

should be provided an additional year to adopt the proposed Update. We also believe early adoption 

should be permitted for all entities because we see no significant detriments in allowing entities to do so.   

Other matters for the Board’s consideration 
 
We believe there is further opportunity to reduce diversity in practice related to the accounting for share-
based consideration issued as consideration payable to a customer. Paragraph 606-10-32-23 states that 
“the fair value of the noncash consideration may vary after contract inception because of the form of the 
consideration (for example, a change in the price of a share to which an entity is entitled to receive from a 
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customer). Changes in the fair value of noncash consideration after contract inception that are due to the 
form of the consideration are not included in the transaction price.” We recommend that the Board clarify 
where these changes in fair value should be presented in the income statement because they do not 
impact revenue. We also believe that, if material, the amounts of such changes in fair value should be 
disclosed in the notes accompanying the entity’s financial statements.  
 

 

We appreciate this opportunity to provide feedback on the proposed Update and would be pleased to 

respond to any questions the Board or its staff may have concerning our comments. Please direct any 

questions to Ginger Buechler at 612.455.9411 or Joseph Cascio at 212.372.1139. 

Sincerely, 

 

 

 

 

RSM US LLP 
 
 


